tirsdag den 30. marts 2010

Rosenbed og klimazoner i Danmark


Det nye bed - hvad købte jeg så?
Det blev til 2 af denne sort - en yndig Renaissancerose fra Poulsen - Helena Renaissance - den er hvid, men lidt cremefarvet også. Der står, den bør dækkes, men...nok ikke i alm. vintre her på Lavendelgården.
Jeg blev spurgt, hvilken zone, vi ligger i....
og det lykkedes mig via Havenyt.dk og lidt googlen at finde dette kort:.med de danske inddelinger
Her kan man se, at Lavendelgården ligger i zone 4 - (det allernordligste Fyn 3 km fra kysten) sammen med en god del af sydhavsøerne og Bornholm - altså meget mildt for de grønne venner.
Så mange vækster klarer sig fint her - jeg har figner og ferskner og abrikos med fine frugter.

I min bog om æbler i Sverige af Håkan Svensson kan jeg se at Sverige er opdelt i 8 dyrknings (odlings-) zoner, hvor Malmø og den sydlige del ligger i zone 1 - og der befinder jeg og min jord sig også ifølge dette kort:Her ses Danmark og Sverige - venligst udlånt hos westergaards.dk 
en specialplanteskole med alle slags nødder og en mængde eksotiske vækster...jeg skal kigge nærmere på deres sortiment!

På denne side kan man også læse og se kort 

Men internationalt set bruger man nogle andre benævnelser...alle baseret på minimumstemperaturer.Jeg går jo ikke så meget op i det, for vi ligger så lunt her i DK.
Så købte jeg endnu én Karen Blixen - også hvid - og en Marselisborg - gul buketrose.


I bedet ved siden af har jeg Korresia Friisia, Evelyn, Jayne Austin og Westerland - altså en gul, abrikos, fersken - og nu også hvid sammenstilling.Et andet bed rummer en stor Abraham Darby.

Bag det nye bed står denne -Jayne Austin

Karen Blixen, smuk stor hvid - og duftende
 Her er en anden elsket af de gule - Chinatown, meget frodig.

Her på siden kan man se masser af skønne roser:
Rosenposten

9 kommentarer:

 1. Det er rigtigt at Danmark er indelt i 4 klimazoner hvor af 4 er den mildeste. Dette gælder dog kun DK.

  ......ser man på de internationale klimazoner så ligger Danmark i zone 7-8. Hvor imod Norge og Sverige ligger i zoner spredt fra 2 til 8. Så her er mærkning af planter efter klimazoner nok noget mere almindelig end i Danmark.

  Faktisk ligger en del af midtjylland hvor jeg bor i zone 6...det er her det er koldest om vinteren :0( Tror snart jeg flytter :0)

  Zonetallene er regnet ud efter den gennemsnitlige årlige minimumstemperatur
  Jo højere zonetal jo mildere :0)

  Så Lavendelgården ligger lunt i svinget efter Danske forhold.

  Venlig hilsen Solhatten :0)

  SvarSlet
 2. Sjovt- vidste ikke DK også blev opdelt i klimazoner.
  Glæder mig til at se din have :-)

  SvarSlet
 3. trodde jeg skjønte det med soner jeg, men nå ble jeg forvirret, he, he:) Jeg bor i norge i sone 2, men det er mildere i danmark enn her vel? men sonene er kanskje ikke internasjonale? Jeg trodde det alltid var mildere i danmark, for våren kommer jo tidligere osv... så at danmark hadde så høye tall som 6 trodde jeg aldri... Har jeg misforstått da? For i så fall lærte jeg noe nytt, og takk for det:) Klem

  SvarSlet
 4. Linda, prøv at se det nye skema, jeg hatr lagt ind...iflg det er DK i zoner som det sydlige Sverige...jeg har ikke helt styr på de internationale zoner.

  SvarSlet
 5. Gul, aprikos, fersken, hvit...det høres vakkert ut :) Jeg begynte faktisk på noe lignende i fjor med rosen Aicha som utgangspunkt. Det blir nok ikke så mange flere roser der, det er ikke nok sol for de fleste sortene. Austinroser kan jeg se helt bort fra i alle fall.

  Lurer på hva dansk zone 4 tilsvarer i norsk herdighetssone...sikkert minus 3 eller noe! NordFyn ligger vel gunstig til i forhold til nordspissen av Jylland og Skjælland?

  SvarSlet
 6. Ja, der ser jeg at det har kommet et nytt kart...(jeg hadde bloggen din liggende åpen en stund fordi jeg ikke fikk tid til å skrive i sted). Nå ser jeg at det stemmer bedre ja. Da er dere sone 1, jeg bor i sone 3. Og Linda i 2 ja, dette stemmer helt sikkert :)

  SvarSlet
 7. Ja, det er noget forskelligt, de planter, vi kan få til at lykkes. Aîcha er jeg også meget glad for, men den blomstrer så kort - hvad med en Ghislaine de Feligonde??

  SvarSlet
 8. Takk for kart, da falt det litt på plass:) Men jeg ble litt overrasket, trodde liksom hele danmark var sone èn jeg, ja, ja man lærer så lenge man lever. Da bor jeg iallefall fortsatt i sone to:):)klem

  SvarSlet
 9. Åhh Lavendel, sikke smukke roser, jeg glæder mig til at se billeder af dine rosenbede i juni, det må være fantastisk.
  God påske.

  SvarSlet