mandag den 29. marts 2010

Mine roser

Rosen Constance Spry

Jeg var i gang med at tælle dem forleden...roserne..kom til 121, men det var "kun" i den forreste have.
Så tænkte jeg, om jeg skal tælle sorter eller planter...hm..

Det blev så  ved det...men der er mange flere. Jeg elsker roser, og jeg er vild med deres duft og deres forskellighed.
Min farfar havde et rosenbed i forhaven...der stod de så - én af hver, fint renholdt nedenunder - ikke noget med bunddække her. Det var i 60'erne, og roserne var de storblomstrede.
Min far fik have sent, og han havde de flotteste slyngroser op ad sit rækværk hele haven rundt...men også de storblomstrede - "Superstar" var en af hans favoritter...og "Peace" - den sidste lidt mere min stil - har såmænd også én selv, fra den forrige ejer af Lavendelgården står den. Den er stor og meget flot - også rosen "Hanne" har de overladt mig - kæmpestor er også den.

Min hu står mest til de gammeldags - de historiske, renæssance og de engelske roser. De skal dufte og de skal se dårende dejlige ud - det gør da heller ikke noget, hvis de remonterer.

Her har vi et par engelske: den mørke er "Benjamin Britten", meget flot og stærk rose.
Den står sammen med ...jeg tror det er "Mary Rose" - også engelsk, den har fået lidt regn og det kan den ikke lide.Denne smukke nærmest sort-røde rose er engelsk "The Dark Lady"- får kæmpestore blomsterhoveder, og den dufter....himmelsk.
Hos mig står den i en rundkreds med andre op ad et trådhegn med stolper...jeg tror, jeg vil lave det om i år og lade hver enkelt rose få sin egen pæl eller ??? at vokse op ad. Mellem roserne står Skt. Hansurter og her i foråret er der blå hyacinter og perlehyacinter.Her kan man se, hvad den smukke "Løvefod" gør for rosen - de klæ'r hinanden godt...
Rosen er Jazz fra poulsen Roser - en stor flot rose, meget sund er den også.
Jeg har et nyt bed klar - der er plads til 5 roser, med kant af ....Løvefod...
Ellers har jeg mange lavendelkantede bede, men den gule løvefod er meget fin også.
Den er fantastisk i buketter.
Hvad de nye roser skal være????Jeg tænker lidt, men vil nok købe 2x2 ens og en enkelt anden....

 Her ser man renæssancerosen Clair R. - den er en af mine yndlinge - ses sammen med studenternellike, også en kær ven.

5 kommentarer:

 1. Fantastiskt vilka fina rosor du har. Den som är nästan röd/svart är en makalöst fin ros. jag undrar i vilken zon du bor?

  Ha en riktigt fin fortsättning på dagen
  Kramen/Gunilla

  SvarSlet
 2. Oj, har du sååå mange roser! Du verden, nå ble jeg imponert :) Da har vi en stor felles interesse :) The dark Lady er nydelig, vil du si den er mørkere enn William Shakespare 2000? Jeg har Falstaff og den er aldeles skjønn, veldig dyp rød. Men jeg tror Munstead Wood er enda mørkere, så denne har jeg tenkt å prøve. The Prince gikk ut for meg her dessverre. På bildet ditt ser Benjamin Britten dyp rød ut, jeg trodde den var lysere og med en touch av orange i seg?
  Gleder meg til å se flere roser hos deg!

  SvarSlet
 3. Fine fine roser...og god ide med andre 'ting' som dække. Hvis man nu skal gøde sin jord, til køkkenhave eller blomster, er det så nu? Og hvad er bedst?

  SvarSlet
 4. Proph:En rigtig god gødningside - og helt øko - er at lægge det slåede græs på jorden rundt i bedene hele sommeren efterhånden, som man slår græs! Du kan også samle nælder i en balje, hælde vand på og lade det stå en tid, det vil lugte fælt, men er fint at vande med (fortyndet).
  Gunilla: zone...ja, det bruger man ikke så meget i DK, for vi er jo heldige at klimaet er mildere end andre steder i Norden, men jeg bor tæt på kysten på Nordfyn, og det er nok det mildeste i DK. (midt i Jylland og øerne er koldere).
  Jeg tror Dark Lady er den mørkeste, Ninni, men kan det ikke have noget at gøre med jordbunden, hvordan farven bliver? B.B. synes jeg ikke har orange, men nærmere 2 røde farver.
  Ja, roser er skønne!

  SvarSlet
 5. Det er da en nem nem gødningside, med græsset. den snupper jeg, når jeg først har fået gravet noget af græsset væk skal siges. Jeg ved jeg kunne slå den slags ting op, men det er så meget finere at spørge én der ved noget - som dig :o)

  SvarSlet