tirsdag den 14. juli 2009

Kun en tåbe frygter ikke HAVEN.

Lavendels meterhøje mælder

Udskift Haven med Havet - forestil jer det udtalt med mørk mandig formanende gravrøst tilbage i ...ja for nogen år siden, dengang, da man heller ikke måtte bade før en time efter man havde spist, og hvor kunne man da rende rundt og plage og kigge på ur. Sådan har vi jo mor samfund til at passe på os...

En mindre haveinteresseret ven af familien brugte det andet udtryk, for han var ærlig talt led og ked af at blive udkommanderet til at slå græs, luge , rive bede og ikke mindst perlesten hver evig eneste lørdag formiddag gennem hele sin udslagne barndom - et hoveriarbejde, der skam fortsatte efter et par lykkelige studieår, for da gik han hen og giftede sig med en prægtig kone fra landet, og hun holdt fast i lørdagstraditionerne....så kunne han ordne haven om formiddagen og om eftermiddagen vaske bilen, mens hun gjorde rent og vaskede tøj.

Jeg kom til at tænke på ham, da jeg gik i gang i det nye jordstykke, kaldet kolonihaven, for den sidste tid havde mælderne/den hvidmelede gåsefod og kamillen haf frit spil. Og jeg skal da lige love for, at de havde spillet. Meterhøje var mælderne. Kamillen også temmelig høj og talrig. Og duftende, det var da formildende. Mælder er spiselige, som spinat uden oxalsyre, men jeg må tilstå at jeg ikke kunne spise mig ud af problemet. Heller ikke med hønsenes hjælp.

en solsikke fra hegnet ind mod bondens majs er ved at springe ud

Her måtte arbejdes. Knofedt. Dejligt med nogle nætters regn, for så kunne de lettere hives op af jorden. Her er virkelig tale om håndlugning, ja hele kroppen måtte lægges i - hiv ohøj.
Jeg satte tid af den sidste uge hver formiddag et par timers meget hårdt arbejde, og blev færdig i går. Jeg går varmt ind for kompostbunker og kompostering, men her var nu for meget. Hvad gør man så?

der dukker efterhånden noget frem, når mælderne er væk

Ja, jeg går varmt ind for jorddække, og så længe krapylet ikke har dannet frø, ser jeg intet problem i at lægge det på gangene og i bedene. Det gør at jorden ikke så nemt tørrer ud, og det giver gode muligheder for nyttigt småkravl at kunne leve der.

mariehønelarvepuppe

Jeg kunne også mærke at den jord der havde været dækket af ukrudt, var mere fugtig end den nylugede. At I ved det.
Min bedste opdagelse var for år tilbage, da jeg læste at en økologisk have have godt af jorddække OG ikke skulle graves, for så ødelagde man den fine struktur og mikroklimaet i jorden!

duftlupin, dejlig plante, der giver kvælstof til jorden og dufter. Har frø af den.

Visse planter er gode til at tilføre jorden et vigtigt næringsstof - kvælstof. Det er f.eks. ærter, bønner, lupiner, lucerne og flere andre. -De danner nogle udvækster på rødderne, og de kan "pløjes" ned i jorden i stedet for at smides væk, når de er visne. Så kan man næste år dyrke mere krævende planter, hvor de har vokset - f.eks. kål.

Sådan er det så viseligt indrettet. Det derude.



4 kommentarer:

  1. Din viden er enorm og du formidler den med en smittende begejstring - tak :-)
    Og , Har du bed and breakfast ? Kan ikke finde noget om det på din smukke hjemmeside ..

    SvarSlet
  2. Forresten har jeg frø af sødskærm , ikke mange, men nok :-)

    SvarSlet
  3. Dejligt at læse om planterne her hos dig - du er et rent leksikon på den gode måde og til stor inspiration :-)

    SvarSlet
  4. Tak skal I have - der stikker jo osse en gammel skolelærer i mig, så jeg kan ikke nære mig for at prøve at overbevise andre om at planteverdnen er værd at udforske!

    SvarSlet