fredag den 28. januar 2011

Roser her og der.


Jeg tror, ingen anden blomst er så anvendt i kunst og som motiv overalt som ROSEN.
Denne lille pung kunstfærdig syet i petit point er et fint eksempel. To (forskellige) roser, en narcis og en gul tulipan. Det må være meget tidligt på sæsonen, siden de kan forenes på samme tid.



I 1800-tallet begyndte interessen for korsstingsbroderier.....såkaldte berlinerbroderier var højeste mode, og mønstrene blev håndtegnet og var meget kostbare. Efterhånden blev det industri, og på et tidspunkt midt i 1800-tallet var der ikke færre end 21 firmaer i byen Berlin, der fremstillede mønstre maskinelt. Motiverne var overvejende romantiske blomster eller antikke mønstre. Alle ville sy disse korssting, der i forhold til så meget andet broderi er nemme at gå til. På et tidspunkt fik man selvfølgelig nok, og her i landet fik broderier - eller deres motiver "det gule kort" af fremtrædende kultur"personligheder" som Kaare Klint (her), og det blev faktisk anledningen til, at man stiftede "Håndarbejdets Fremme".

 Man kan stadig købe kopier eller opdaterede mønstre til de originale broderier..


 Og rosen -den er allevegne -



1 kommentar:

  1. Men jeg er faktisk en af dem, der er ret vild med berlindermønstrene, særligt rosenmotiverne.
    Jeg arvede en del af disse mønstre efter min farmor og omsatte for to år siden fire af dem til puder - de kan ses på min blog: ullasintiativ
    :-)

    SvarSlet