søndag den 23. maj 2010

Knopurt - en rigtig forårsbebuder

Centaurea montana - bjergknopurt er en af de allerførste stauder i bedet. I min have er de i hvid og den mørke lilla. Har også haft den mere almindelige blå...men Borte har taget den.


Det eneste minus ved den, er dens tilbøjelighed til at få meldug, men den kommer gerne igen senere på sommeren, hvis man klipper første gang blomster af. Sår sig også gerne.


Og så er der rigtig gang i Clematis montana Rubens - denne her får lov at vandre op i den store
buksbom, det giver et helt overvældende flor - om få dage...


Tiden nu byder på mange gøremål derude...noget af det sværeste for mig er at huske vanding af krukker og potter....af samme grund har jeg forsøgt at begrænse. Men i gave fik jeg en stor Nerie- hvid og rigtig flot...den må huskes, ligeledes et lille opstammet laurbærtræ - begge kan jo overvintre i udestuen, hvis bare de klarer sommeren her hos mig.

en lille fin blåregn står også i krukke - den hedder "Amethyst Falls" , er særlig derved, at den ikke skal være særlig gammel, før den kvitterer med et væld af velduftende lilla -blå blomster.
Om den står: "en ny overraskende wisteria-variant. Rigt blomstrende,  langsomt voksende, ideel for patio, får 10-15cm lange blomsterklaser og det særlige ved den er, at den allerede blomstrer i en ung alder. Blomstrer fra forår til  sensommer. Bedst i fuld sol, men tolererer også skygge. Bliver efter nogle år 4-5m høj. Det er ikke nødvendligt at beskære - undtagen af hensyn til formen - altså anderledes end den almindelige blåregn. Fuldt vinterhårdfør." - er det ikke en herlig plante??

8 kommentarer:

 1. Skøøøn lilla farve den har !!!

  Rigtig god søndag

  Hyggehygge
  Marianne

  SvarSlet
 2. Der er noget med, at Nerier helst vil have "hovedet i sol og fødderne i vand". Så du må i gang med vandkanden.
  Jeg fik en flot, opstammet Nerie i bryllupsgave for 24 år siden, men den døde altså denne vinter efter at have skrantet i flere år. Jeg har heldigvis 2 skud fra den, så den lever lidt videre alligevel.

  SvarSlet
 3. Jeg havde for år tilbage nerier..men havde ingen udestue, og de døde efter et par år i stueklima...nu har jeg egentlig ideelle betingelser for at dyrke dem, så ....
  jeg må gøre mit bedste...og tak for rådet, jeg har googlet en del i dag, så nu bør jeg være påklædt til at håndtere den.

  SvarSlet
 4. Ååå...så nydelig og flink blåregn! Jeg er litt sint på min, den vil ikke blomstre i det hele tatt etter ca 7 år i haven. Nå er det like før jeg graver den opp og planter noe annet der. Jeg beskjærer etter boken og den står også riktig plassert.I tvinge den til å blomstre. Men jeg kan ikke se noen knopper i år heller. Jeg skal notere me sortnavet på din, om den er ekstra blosmstervillig kan jeg jo lete etter den :)

  SvarSlet
 5. Ninni - se lige tilføjelsen om denne blåregn...

  SvarSlet
 6. Tusen takk! Den må jeg bare ha :) Håper den er fullt vinterherdig her også. Jeg ser at en planteskole 1 times tur unna har den. De har også en rose jeg vil ha, så da blir det nok en tur dit med det første :) Takk igjen, Lavendel!! Klem til deg

  SvarSlet
 7. Aha! Så må det være knopurter, jeg har i haven. Jeg troede, at det var kornblomster (men jeg kunne godt se, at det ikke helt lignede alligevel). Men de har den dér kornblomstblå farve... :-)

  SvarSlet
 8. Den blåregn må jeg ha fingrene i, jeg er ikke den tålmodige type, og har netop sukket over mit spireprojekt med den alm. blåregn (en spire er tittet op efter en måned, men er nu slatten pga. fugt)

  Hvor har du købt den ?

  Mvh
  www.etsmukkereliv.blogspot.com

  SvarSlet