fredag den 7. maj 2010

Fyldt med blomster blusser æbletræet...

Rød Ananas

Nu er det lige før - trods vinterlige temperaturer og blæsende kolde vinde, venter æbletræerne på at folde sig ud i al deres pragt. Og læg mærke til , hvor forskellige, de egentlig er, blomsterne.
Her er det sorten Rød Ananas - der har hvide, ikke røde blomster, når de folder sig ud.
 Anton Pedersen skriver i "Danmarks Frugtsorter": Den trives overalt, men ikke mindst godt i Jylland og på den noget lettere jord..." som jeg jo har her. Den er hos mig espalieret, og træet har stået i haven i 4 år nu.

 Skovfoged

Skovfoged-æbler ser man ikke meget mere. Husker i mormors og morfars have stod et stort træ - det var en fryd at spise de meget tidlige æbler...men blot nogle timer på jorden - så var de melede, det var kendt viden.....dengang. Træet er ret frugtbart hos mig, men stadig kun 4 år på stedet....
Om disse blomster skriver Anton Pedersen: Blomstringen falder først på sæsonen ...med ejendommeligt krusede og krøllede kronblade af et noget uskønt udseende....


Brændekilde

Det højt elskede Brændekilde er også tidligt på den.
Man mener, det er en Gråsten-type,  udseendet passer meget godt. Men jeg synes, den har en meget anderledes smag - helt ubeskrivelig.

Her er et blommetræ - det er en "Ive", stor blå lækker blomme - alle blommerne hos mig blomstrer nu - sidste år gav dette træ og en sveskeblomme vældig godt - de har stået her 2 år. En jævnaldrende grøn Reine Claude gav til gengæld ingenting, mod én blomme forrige år.....de siges at være længe om at komme i bæring. Udover de to har jeg Jubileum, Victoria og en italiensk sveske.
Se flere blommer
Med frugttræer i haven bliver livet ekstra spændende!


6 kommentarer:

 1. Så smukt! Hver og en også selvom Anton Pedersen påstår noget andet.

  SvarSlet
 2. Det er spændende med de mange forskellige sorter.

  SvarSlet
 3. Dejlige æbleblomster... Rød Annanas bringer minder fra min barndom og jeg har også plantet et i min have for 3 år siden. Af blommer er grøn Reine Claude min favorit, jeg kan dog ikke blive enig med mig selv om jeg skal have et træ, men smagen uhmm..

  SvarSlet
 4. Vores æbletræer er fyldt med knopper men ingen er begyndt at springe ud endnu.
  Blommerne blomstrer dog.
  Kan det være at det alligevel er så stor forskel at du bor på Fyn og jeg i Nordjylland?

  Hej fra Lisbeth

  SvarSlet
 5. For en vakker tid du har foran deg med fruktblomstringen :) Nydelige bilderav spennende sorter!

  SvarSlet
 6. Jeg bor i den allervarmeste zone...se i et tidligere indlæg, hvor jeg skriver om klimazoner i Danmark. Jordbunden her er også let, det kan også gøre en forskel...selv om Danmark er lille, er der dog store forskelle.

  SvarSlet