onsdag den 8. juli 2009

En snerren i sengehalmen


En skøn buket. Den gule er at finde på tørre områder, langs vejkanter og især ude ved stranden. Endnu en af Marias planter - for her har vi at gøre med "Jomfru Marias Sengehalm" eller slet og ret Gul Snerre. Der findes også en hvid, men den gule dufter bedst.
Kan med fordel anvendes som snapseurt. Mild og blød smag, næsten likøragtig.
Min eks plejede at sige - sød som han var - Den gule Snerre?, Ja det er din blomst, Lone - der er vel ikke noget at sige til, at han blev "eks"?

Kan ikke anbefale disse bøger og denne forfatter nok, hvis man holder af det grønne.
Hun gengiver også ældgammel urteviden og har en fin måde at formidle på.

Røllike i mange farver gror mange steder i min have, den sår sig gavmildt og danner også udløbere under jorden, så den dækker hurtigt et stort areal. Holder af tør jord og varme.
Frøene kan, som det ses, give flere farvevarianter. De fås her hos mig til september-
Den rigtig røde er dog købt som staude, men om den er farvefast, ved jeg ikke.
Reseda Odorata - det sidste betyder vellugtende, duftende, og det er den også. På en sjov sæbeagtig måde. Bliver meget høj, i hvert fald her hos mig, hvor den står mod syd, og den sår sig villigt og overvintrer også, så den luger jeg ud i med hård hånd ind imellem.
Fås altså også hos mig.
Jeg forestiller mig at jeg lægger de enkelte planter ind under etiketter, også hvis en af jer byder ind med noget, så kan det måske styres lidt på den måde, hvem der i besiddelse af hvad.(?)

6 kommentarer:

 1. Lyder som en god ide .
  Hvordan lægger jeg så ind ?

  SvarSlet
 2. Du kan skrive det her i en kommentat, så skriver jeg om det i næste indlæg, og sætter etiket på.

  SvarSlet
 3. Har du ikke lyst til at fortælle lidt om Dårörten... ?

  SvarSlet
 4. Tak for anbefalingen af Kerstin Stärnes bøger - det lyder meget spændende! Dem må jeg have fat i, jeg kan ikke få nok af gode bøger af den type ;)

  SvarSlet
 5. Jeg er ikke nået så langt i Dårörten, men den handler om at en motorvej skal føres gennem urtegården eller tæt på, og kampen for overlevelse - den er på svensk, så jeg strider lidt med den, omvendt har ordene en anderledes poesi og ind imellem læser jeg højt for mig selv og hundene - i bogen er også skånehistorie, angreb på bilismen, fortæling om Emma i Skogen - jo den er værd at læse.

  SvarSlet