lørdag den 24. april 2010

Nu kom vor pinseliljetid..


Så er de sørme sprunget ud...ja, én i hvert fald. Jeg  synes nu aldrig, de  blomstrer til Pinse, men derimod længe før.


Det er sorten Actea, den er ikke den heelt rigtige. Det er nemlig den, der hedder "Pheasant's Eye", det er den "gode gamle"- hvis du kender nogen, der har den...i gamle haver er den meget almindelig, så forsøge endelig at få et par stykker her i foråret og plant dem med det samme.
Det er langt den bedste metode, frem for at købe og lægge løg om efteråret.
Det er vigtigt, når man lægger løgene eller planter at de kommer dybt ned - og lad dem så i øvrigt være - så sørger de selv for at forvilde sig.
Duften går man ikke fejl af!

 her ses den "rigtige" - Narcissus Poëticus - Pheasant's Eye - den er også den allersenest blomstrende af dem alle, derfor vel navnet Pinseliljer....

Sååå hvis nogen af jer har for mange, er jeg gerne aftager...eller vi kan bytte med et eller andet???

Jeg faldt over denne artikel, der fortæller, hvorfor man ikke ser pinseliljer i butikkerne.
Og her kan du læse, hvad Søren Ryge har af erfaringer med de duftende liljer.

Det menes, at ordet narcis stammer fra det græske ord narkao, som betyder bedøve og altså hentyder til pinseliljens kraftige duft.

Men der er også en mere romantisk forklaring. Myten fortæller, at den græske yngling Narkissos forelskede sig i sit eget spejlbillede i vandet og sad og stirrede på det, til han var helt udtæret. Kærlighedsgudinden Afrodite fik medlidenhed med ham og forvandlede ham til en smuk blomst, lys som hans hud, men med et brændende rødt hjerte. Mange digtere har grebet historien, og det er muligvis derfor, botanikeren Carl von Linné i 1700-tallet døbte pinseliljen Narcissus poeticus.


Dårende - duftende - dejlige er de, jeg ville ikke undvære dem i haven- 

7 kommentarer:

 1. Så roligt att du hittat till mig! Här ska jag genast kika runt lite mer. ha det gott!
  Jenny

  SvarSlet
 2. Sikke en smuk blomst og jeg kan næsten dufte den. Her er påskeliljerne sprunget ud både på friland og i drivhuset, men pinseliljer vil for det først ikke ret gerne gro her og for det andet er de ikke begyndt at blomstre endnu. Ramsløg har vi heller ikke så langt mod nord.

  SvarSlet
 3. Jeg har engang arbejdet i en kirke, og det evindelige problem var at skaffe pinseliljer til pinse! Altså indtil jeg fik en snak med kirkegårdspersonalet, der snarrådigt lagde et hav af pinselilje-løg forskellige steder på kirkegården (nordvendt og sydvendt, i skygge, i læ, i fuld sol osv.) Så nu er der NÆSTEN altid pinseliljer til pinse.

  SvarSlet
 4. Jeg har dem ikke i mine have. Og savner dem hvert eneste år :-)

  SvarSlet
 5. De er skønne og ja...duften er helt ubeskrivelig berusende :0) Mine bliver færre og færre for år til år så jeg må vist snart købe nye løg :0)

  god søndag :0)

  SvarSlet
 6. Pinseliljer er nydelige, og nå vet jeg også hvorfor man ikke ser dem hos blomsterhandlerne :) Mine har gått ut, jeg hadde en nydelig fylt helt hvit sort. Jeg må se om jeg finner den igjen :)

  SvarSlet
 7. Dejlige billeder af en smuk blomst...:-o)
  Hvor er det bare mange smukke forårsblomster.
  Jeg tror at vi alle sætter ekstra pris på dem iår efter den hårde vinter.

  Hej fra Lisbeth

  SvarSlet