mandag den 22. marts 2010

I duftenes vold


Dufte har altid spillet en stor rolle for mig. Planter med duft har forrang i min have.
Men alle dufte - lugte betyder noget. Ofte kan jeg lugte noget, andre slet ikke lægger mærke til.

Er der noget bedre end vasketøj, der har hængt til tørre i haven og dufter af frisk luft, når man henter det ind? Er der i det hele taget noget bedre end den friske luft? Eller lavendler, eller roser eller....?

Forskere har vist at når man møder nye mennesker eller er et nyt sted,  aktiveres lugtesansen som noget af det allerførste. Lugtesansen har som den eneste sans direkte adgang til hjernen. Lugt-information sendes til hjernen, og den modtages ufiltreret, og straks er tanken/holdningen/associationen dannet. Meningen/holdningen er skabt i forhold til- eller om personen. Dette tager udgangspunkt i tidligere oplevelser med denne duft. Alt dette sker pr. automatik uden, at vi når at forholde os til processen eller konklusionen.
Duft hukommelse hos mennesker er lagret mange år tilbage.
Lugtesansen er mindernes sans.
Forskningsresultater viser, at der er en forbindelse mellem dufte, hukommelse og følelser. Følelser inddrages i dufthukommelsen således, at den følelsesmæssige stemning man forbinder med en bestemt duft, er bestemt af den første gang, man oplever den pågældende duft.

Joel Leonards bog om "Duftmarketing" er et interessant bekendtskab. 


”Lugtesansen har længe været forsømt i den videnskabelige forskningsverden. Mange forskningsresultater har været med til at afmystificere hvordan lugtesansen påvirker os, men det er stadig uvist hvad en duft er, nøjagtigt hvordan den bevæger sig gennem luften og hvordan et menneske opfatter og genkender den”


I romanen ‘På sporet af den tabte tid’ beskriver Marcel Proust, hvordan smagen af en Madeleinekage dyppet i lindeblomstte med ét slag bringer ham tilbage til barndommens besøg hos hans tante. Alt står krystalklart i hans erindring: Huset, tanten boede i, hendes værelse, byen, som huset lå i, det lille torv, hvor han altid blev sendt hen før frokost, gaderne han løb ærinder i og landevejene, de kørte tur på, når vejret var godt.
Fænomenet, at en duft fra fortiden kan sende kaskader af minder ind over en, er siden døbt den proustianske hukommelse.
Her er et interessant link:
Duftterapi

Mens vi venter på at foråret rigtig kommer i gang med sine dufte...muld, nyklippet græs, tulipaner, påskeliljer, vasketøj, er det spændende at læse om duftenes betydning for os...
Hvordan har I det med dufte - lugte?


Hvorfor må man ikke længere sige at noget lugter godt - men bliver rettet  - nej, det dufter godt!
Jeg mener jo sagtens at man kan udtrykke noget positivt om en lugt ved at sige at den er god???
Hører også folk sige - "må jeg dufte til den?" - jeg mener ikke man kan dufte til noget, men at man derimod kan dufte (godt) - og at lugte er noget, man aktivt gør - med sin næse?
Er jeg da helt gal på kareten, så at sige?

7 kommentarer:

 1. Jeg er så enig, Lavendel. Dufte betyder utroligt meget for mig også; derfor planter jeg stort set kun blomster i haven, der dufter.

  Aromaterapi har interesseret mig i årevis, og jeg bruger ihærdigt de små flasker til forskellige ting. Derfor lærte jeg også Christina Bækkelund at kende - for jeg gik til aromaterapimassage hos hende. Og da min rare mand frembringer blade til tandlægerne, var det nærliggende at formidle en kontakt dér. Det kom der vist meget godt ud af... :-)

  SvarSlet
 2. Hmmm jeg tror aldrig at jeg bliver træt af duften af citron......

  Men tilgenglad er der er masse andet som jeg ikke kan udstå lugten af...

  Feks... Kogte ris... Våd jord... Øl.....

  SvarSlet
 3. Det er så sant det du skrive rom lukter. Jeg kan kjenne en lukt og plutselig husker jeg noie som har ligger langt bak i hjernebarken. Lavendel er en av mine favorittdufter, jeg gleder meg SÅ til lavedelbedet mitt blomstrer. Det er plassert ved inngangen, man blir hilst velkommen av den berusende deilige duften :) Roser er en annen favoritt så klart, jeg går ofte og snuser meg gjennom haven om sommeren. Akkurat nå er det Bridal Crown som gir meg nytelse via nesen, de sprer en utrolig deilgi duft på kjøkkenet for tiden :)

  SvarSlet
 4. Lavendler dufter også når de ikke blomster - bladene har en intens duft i vådt og fugtigt vejr - gå og tag en snuser.

  SvarSlet
 5. Jeg skrev faktisk for et par år siden et indlæg om netop dufte og minder: http://allreiter.blogspot.com/2007/10/duftende-minder.html - for mig er det duftindtryk, som er nogen af de stærkeste minder, jeg har. Eller som jeg binder minder op på i hvert fald.
  Jeg tror, at der må være en sammenhæng med, at vores lugtesans er en af de allerførst udviklede sanser og en, som vi ikke kan snøre. Til gengæld er der forunderlig stor forskel på, hvordan vi hver især opfatter en bestemt duft/lugt/hørm - og hvor stærkt vi påvirkes af den.

  I øvrigt er jeg meget enig i det sidste du skriver mht. at dufte af noget og lugte til noget :-)

  SvarSlet
 6. selv om jeg er ryger, har jeg en mere sensitiv lugtesans end de fleste. Kan få decideret hovedpine af visse tunge parfumer (meget almindeligt), og kan have svært ved at lukke lugte ude.
  Samtidigt er lugt total glæde. Når man møder den her 'lugt/duft', som bare går direkte ind på en hukommelseslinje om noget godt.

  Er enig i luft kontra duft. I Jylland, hvor jeg er fra, dufter ting sgu ikke. At høre, at se, at lytte og hence også at lugte ;o)

  SvarSlet
 7. Lotten og Dorte - helt enig.

  SvarSlet